Een paar recepten voor bij u thuis

Crème brûlée - de meester van de deserts

 • Voorbereidingstijd: 5 minuten
 • Kooktijd: 45 minuten
 • Totale tijd: 50 minuten

 • 750 ml (3 kopjes) schenkroom
 • 1 Hartman Sumatra-vanillestokje, in de lengte doorgesneden en zaadjes geschraapt
 • 6 eierdooiers
 • 75 g (⅓ kopje) basterdsuiker
 • Extra (rietsuiker) 110 g (½ kopje) om toffee te maken voor het afwerken van de toppen

Verwarm de oven voor op 160C. Plaats zes hittebestendige schaaltjes (Ramekins, zie foto) van 160 ml (⅔ kopje) in een grote braadpan.

Doe de room met de vanillezaadjes en -stokjes in een middelgrote pan en breng bijna aan de kook. Haal van het vuur en verwijder nu voorzichtig de volledig gebruikte vanillestokjes uit de room.

Klop de eidooiers en suiker in een grote kom tot een geheel. Klop het hete roommengsel erdoor tot het net gemengd is en probeer geen bubbels of luchtbellen te voorkomen. Zeef de custard in een kan en verdeel gelijkmatig over de vormpjes. Gebruik een eetlepel om eventuele luchtbellen van het oppervlak van elke custard te verwijderen.

Voeg genoeg kokend water toe aan de braadslee tot halverwege de zijkanten van de vormpjes. Bak 20 minuten of tot de custards net gestold zijn, maar nog een beetje wiebelig in het midden als je de ramekins schudt. Leg de custards op een rooster en laat ze 15 minuten opzij staan om iets af te koelen, en zet ze dan in de koelkast, onafgedekt, gedurende 3 uur of tot ze goed zijn afgekoeld.

Om de crème brûlées te serveren, hebben ze de harde toffeelaag nodig. De crunch van de toffee contrasteert mooi met de smeuïge custard van binnen.

Bestrooi de custards gelijkmatig met de extra suiker en gebruik een keukenbrander om de suiker te karamelliseren. Zet 5 minuten opzij om de karamel af te laten koelen en op te stijven voor het serveren. Als je geen steekvlam hebt, kun je een toffee op de kookplaat maken en een kleine hoeveelheid in de bovenkant van elk schaaltje gieten.

Maak de toffee door de extra suiker en 2 eetlepels water toe te voegen in een kleine steelpan met dikke bodem op laag vuur en kook al roerend gedurende 2 minuten, tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook, veeg de zijkant van de pan vaak af met een deegborstel gedrenkt in water om eventuele suikerkristallen te verwijderen. Kook, zonder te roeren, 5 minuten of tot de siroop diep goudbruin is en hard wordt als je een druppel in koud water laat vallen.

Giet gelijkmatig over de gekoelde custards en laat 1 minuut staan of tot de karamel hard is geworden.

Serveer met vers of gepocheerd fruit.

...

Vanille ijs - de leerling van de meester van de deserts

 • Voorbereidingstijd: 5 minuten
 • Kooktijd: 45 minuten
 • Totale tijd: 50 minuten

 • 12 eidooiers
 • 300 gram basterdsuiker
 • 500 ml volle melk
 • 500 ml schenkroom
 • 2 Hartman Madagascar vanillestokjes
 • Gebruik een kookthermometer voor perfecte resultaten

Doe de melk en room in een steelpan. Snijd de Hartman vanillebonen in de lengte doormidden en schraap alle zaadjes eruit. Plaats de zaden en peulen in de room en melk om te trekken. Breng op laag vuur langzaam de melk, room en vanille tot het kookpunt.

Terwijl de vloeistoffen opwarmen, doe je de dooiers en suiker in een mengkom en klop je lichtjes tot alles goed gemengd is. Wanneer de doordrenkte room en melk aan de kook komen, haal van het vuur en klop de vloeistoffen door de eieren en suiker. Doe dit mengsel met de peulen terug in een schone pan en begin op middelhoog vuur te koken.

Het is belangrijk om goed op het koken van de vloeistof te letten, omdat te lang koken het mengsel zal doen schiften als roerei, en als het niet gaar is, zal het niet dikker worden.

Gebruik een houten lepel om constant te roeren terwijl deze opwarmt. Gebruik altijd een kookthermometer om deze fase te perfectioneren. De vloeistof mag niet verder garen dan 80°C. Je probeert het mengsel te verdikken totdat het de achterkant van de houten lepel bedekt. De test is om uw vinger door de nu dikker geworden vloeistof op de lepel te halen en een duidelijke lijn te zien blijven in de verdikte vla.

Als de custard dik genoeg is of 79C bereikt, haal hem dan van het vuur en giet hem onmiddellijk door een zeef in een verse kom. Door de hitte in de vloeistof blijft het eiermengsel koken, dus je moet klaar zijn met deze apparatuur, zodat je het mengsel meteen kunt gaan koelen.

Koel de custard op de bank of au bain-marie van ijskoud water, in het begin constant roeren om het koelproces te bevorderen. Eenmaal op kamertemperatuur zet je de gegaarde vloeistof in de koelkast tot het koud is.

Als je een ijsmachine hebt, kun je het ijs karnen tot het half bevroren is en dan in de vriezer leggen tot het volledig is uitgehard.

Je kunt het ook instellen door de custard in een ondiepe schaal te gieten en in de vriezer te plaatsen. Klop de custard met tussenpozen tot hij bevroren is, om hem licht en luchtig te houden.

...